Vier de winter,
vier het leven

De winter heeft zijn eigen unieke charme met alle feestdagen die gaan komen. Het lekker binnen zijn en de feestelijke kleuren die de donkere dagen een stuk aangenamer maken.

Scroll verder

Flower .

Miniatuur

Gekmakend voor de één, prettig priegelwerk voor de ander. Dit in-een-notendopboeket is van Sarah Dupasquier.

Bloemenwolkjes

De hangende bloemenwolk is nog altijd een hit, maar wist je dat er ook bloemen zijn die zelf voor wolkje door kunnen gaan? Wat dacht je van witte Bouvardia, Limonium en natuurlijk gipskruid. Laat deze wolkjes zweven in je winterboeket. Een hele vaas vol is natuurlijk ook wolkachtig mooi. Limonium en gipskruid kun je goed drogen. En dan zijn ze perfect om een winters witte bloemenwolk van te maken! 

Zo Zoet

Rechtstreeks van het veld: Tuberoos (Polianthes tuberosa). Deze bloem wordt onder meer gekweekt aan de voet van de Kilimanjaro – de hoogste berg van Afrika – in het noorden van Tanzania. Tuberoos is geliefd om haar zoete, verleidelijke geur.
Beeld: Rob Koning

Eye Candy

Traktaties op een stokje: wie kent ze niet?  Deze bloemen zijn niet eetbaar, maar wel superleuk om te zien. Eye candy dus! Zet deze grappige traktaties op de toonbank als blikvanger. Meteen een leuke aanleiding om een gesprekje te beginnen over de aankleding van feesten; van verjaardagsfeestje tot buitenbruiloft. Zo kan iets kleins iets heel groots op gang brengen! Je kunt de eye candy natuurlijk ook verkopen als kant-en-klare tafeldecoratie, bijvoorbeeld voor een feestje in festivalsfeer. 

Ondersteboven

Amaryllis is dé bloem om op te hangen. De holle stelen lijken ervoor te zijn gemaakt. Bevestig de bloemstelen aan een stevige draad, buis of rail en laat de bloemen naar beneden hangen. Giet een beetje water in de holle stelen. Dan blijven de bloemen lang mooi.
Beeld: mooiwatbloemendoen

Helleborus Orientalis

Bloem, bloemknop, bloembodem, zaaddoos. Het is een soort van ontleden wat bloemkunstenaar Robbie Honey doet voordat hij de bloemen fotografeert. Deze manier van werken verraadt zijn fascinatie voor de natuur en voor bloemen in het bijzonder. De Helleborus orientalis op de foto komt uit een tuin in Londen die hij vaak bezoekt. “Hij bloeit in de late winter tot in het vroege voorjaar met veelkleurige gespikkelde bloemen. Het is bijzonder om Helleborus te zien terwijl er verder weinig kleur is in de tuin.” Wil je meer van zijn botanische werk zien? Er is ook een boek: The Accidental Botanist.
Beeld: Robbie Honey

Recht uit het hart

Teodora Atanasova maakte dit schattige hartje. Het is opgebouwd uit twee Hyacinten van dezelfde grootte. Zo maak je het: bind de Hyacinten bovenaan aan elkaar vast (als basis). Pluk de onderste bloemetjes van de stelen, sorteer ze op grootte en zet ze op draad. Bevestig de bloempjes een voor een aan de basis totdat je de gewenste hartvorm hebt. Gebruik lijm om ze op hun plek te houden. 

Add a little confetti to each day

Amaryllis oogt bescheiden in de knop, maar zodra ze bloeit is het feest. Wat een krachtige uitstraling. Amaryllis is prachtig als enkele bloem in een grote vaas, maar er is zoveel meer mogelijk. Combineer Amaryllis ook eens met andere mooie materialen van het seizoen, bijvoorbeeld tweekleurige Amaryllis met felrode Ilex als ‘natural confetti’. Daar wordt iedereen blij van!

Sprankelend

Maak van elke dag een feestje. Vanaf november tot en met maart is Amaryllis volop verkrijgbaar, dus tijd genoeg om te variëren met deze veelzijdige bloem. Laat je inspireren door het sprankelende kleurenpalet en vooral ook de bloemvormen; er zitten heel bijzondere bij. Een feest om mee te mogen werken.

Amaryllis staat symbool voor trots, vriendschap en betoverende schoonheid.

Blue Monday

Halverwege januari dreigt er een dipje, oftewel Blue Monday. In 2021 wordt Blue Monday verwacht – of gevierd als je het positief bekijkt – op 18 januari 2021. Als bloemist kies je natuurlijk voor de positieve insteek. Blue Monday vraagt erom een echte bloemendag te worden, want bloemen maken blij. Verzamel de mooiste blauw-witte vaasjes en vul ze met frisse voorjaarsbloemen, zoals Hyacint (voor de geur), Muscari, Anemoon en stralend witte Amaryllis mét een vleugje roze, want dat doet het ‘m!

Amaryllis en confetti

New beginnings

Zodra de kerst voorbij is, kijken veel mensen alweer uit naar het voorjaar. En wat duurt het dan nog lang voordat het echt lente is… Begin het nieuwe jaar daarom met een mooie lentebloemenpresentatie om het voorjaar alvast in huis te kunnen halen. Pak uit met frisse kleuren, zoals rood, wit en blauw. Die kleuren zorgen voor nieuwe energie. Liever iets minder heftig? Kies dan voor pastel power.

Rode draad

Bloemen aan draad

Van bol tot wolk: hangende bloemen zijn echte blikvangers in je winkel. Het is even goed nadenken over de houdbaarheid, maar verder kun je er al je creativiteit in kwijt. Leef je uit met dennenappels, kerstballen en wat je maar wilt. Maak in je winkel of etalage een hangende presentatie om je klanten op ideeën te brengen voor de kerst. 

Even praktisch

Hoe houd je de bloemen in de kersthangers vers? Een aantal bloemen, zoals gipskruid, Limonium en Nutans, kun je droog verwerken. In een transparante kerstbal blijven verse bloemen minimaal een kerstdiner lang mooi. Je kunt ook steekschuim of mini-buisjes met water in je kersthanger verwerken.

Bezinning & symboliek

De feestdagen zijn ook een tijd van bezinning, om even stil te staan bij wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Bloemen kunnen daar ook een rol bij spelen, bijvoorbeeld in een boeket om iemand te bedanken of moed in te spreken. Gebruik de symboliek van bloemen om je boeketten meer zeggingskracht te geven. Zo staat Eucharis symbool voor schoonheid en een nieuw begin, en Helleborus voor pionieren en overleven. Ook Hyacint is een bloem vol symboliek: vrede en toewijding horen bij Hyacint, maar ook geluk en liefde!  

Download deze foto’s

Flower .

Who

to follow

Op Instagram deelt freelance bloemist Sofie Danielsson Söhr prachtige beelden van haar werk, waarin ze de mooiste materialen van het seizoen verwerkt. Vooral haar botanische installaties zijn inspirerend voor bloemisten die eens wat anders willen proberen. Een goed voornemen voor 2021?

What

to make

De bloemen dansen door de lucht alsof het sneeuwvlokken zijn… Fleuriot Fleurs maakte met witte Amaryllissen deze wonderschone bloemenparade. Prachtig voor grote evenementen, maar in het klein ook toepasbaar in je eigen etalage. Bekijk vooral ook het filmpje!  

What

to know

Veredelaar Danziger organiseerde samen met het magazine Fusion Flowers een internationale wedstrijd voor bloemisten om de veelzijdigheid van gipskruid te laten zien. Dat is gelukt! Op de foto een creatie van Laura Leong. De gebruikte variëteit is Gypsophila XLence®. 

Wil jij jouw wintercreatie hier terugzien? Deel dan een foto op Instagram #365daysofflowers

Something old, Something new

New Year is coming to you

Bloemist Bertine van de Meent (Huis van Bloemen): “Keulse potten zijn weer helemaal terug; elke pot heeft zijn eigen verhaal. Zo’n Keulse pot gevuld met voorjaarsbloemen kun je meteen na de kerst al verkopen. Dan hebben mensen zin om op te ruimen en het voorjaar in huis te halen. Dennengeur maakt plaats voor de geur van lentebloemen – als een nieuw en fris begin.”

Zij combineerden iets ouds én nieuws in hun verrassende nieuwjaarsboeket!

Wat maak jij?

Elize Eveleens: “Ik heb ‘de bloemen van morgen’ verpakt in ‘het nieuws van gisteren’. Mijn tip voor jou: de ingepakte vazen kun je van tevoren maken. De klant kan ook een eigen oude krant meenemen voor een nog persoonlijker cadeau.”

Ga ook de uitdaging aan en promoot het boeket als het perfecte nieuwjaarscadeau mét een verhaal! Deel jouw ‘Oud & Nieuw’- boeket én vertel jouw verhaal over de gekozen combinatie #365dagenbloemen

Ontvang elk seizoen een inspiratieboost in jouw mailbox! Meld je aan voor de leukste weetjes en achtergronden.

Ontvang elk seizoen een inspiratieboost in jouw mailbox! Meld je aan voor de leukste weetjes en achtergronden.

Floralgoodies

Geniet van het assortiment van de winter. Zo rijk aan symboliek! 

 • Iris

  De betekenis van de iris is ‘Ik heb een boodschap voor jou’. Als snijbloem staat deze bloem erg lang en is een ware blikvanger op je tafel of dressoir.
 • Ranonkel

  Wist je dat de ranonkel symbool staat voor charme?
 • Anemoon

  Een plant die zowel op het land als in het (zee-) water voorkomt.
 • Gipskruid

  Gipskruid staat voor standvastigheid en het hebben van een zuiver hart.
 • Ilex

  De bessen van de hulst staan symbool voor trouwe liefde en eeuwige vriendschap.
Iris
De betekenis van de iris is ‘Ik heb een boodschap voor jou’. Als snijbloem staat deze bloem erg lang en is een ware blikvanger op je tafel of dressoir.
Ranonkel
Wist je dat de ranonkel symbool staat voor charme?
Anemoon
Een plant die zowel op het land als in het (zee-) water voorkomt.
Gipskruid
Gipskruid staat voor standvastigheid en het hebben van een zuiver hart.
Ilex
De bessen van de hulst staan symbool voor trouwe liefde en eeuwige vriendschap.
Previous
Next
Tip! Zoek de bloemen op kleur via my.infoflowersplants.info. Een handige website voor het opzoeken van productinformatie.

Grower .

Botanisch erfgoed

Sneeuwballen worden al sinds de negentiende eeuw in Aalsmeer en omstreken geteeld als trekheester. Daarbij worden de takken vervroegd in bloei gebracht. Het is een ambachtelijke teelt, waarbij veel handwerk komt kijken. Dat geldt ook voor de teelt van Seringen!

Van eiland naar kas

De seringenstruiken staan op eilandjes in de Westeinderplassen, waar ze goed worden verzorgd. Als het nog volop winter is, worden de eerste struiken – mét wortelkluit – van het veld naar de warme kas gebracht. Dat vervoer gaat over het water, wat idyllische taferelen oplevert. In de kas wordt de temperatuur omhoog gebracht, waardoor de Seringen in ongeveer drie weken tot bloei komen. Nadat de zoet geurende bloemtakken zijn geoogst, gaan de struiken terug naar het land waar ze weer vastgroeien in de akker. Het is fysiek zwaar werk, ook al worden er hulpmiddelen gebruikt, zoals transportkarren en scharen op luchtdruk. 

Aangenaam warm

Ook de Sneeuwbalstruik (Viburnum opulus ‘Roseum’) is gewend aan verhuizen: van de koude buitenlucht naar de warme kas en weer terug. De struiken staan bijna het hele jaar buiten in grote potten. Vanaf begin december sjouwt de kweker wekelijks een deel van de struiken de kas in, waarbij gebruik gemaakt wordt van een transportband. In de goed geïsoleerde kas wordt de temperatuur twee weken opgestookt tot een aangename 25 graden Celsius, waardoor de struiken in lentestemming komen en gaan uitlopen. Echt voorjaar!

Johan Buis

Beeld: Benpnieuws.nl

Viburnumkweker Johan Buis
.

Download het seizoen!

Deel de beleving van de winter online én in jouw winkel.

365 dagen bloemen helpt je graag op weg met jouw social media. Je kunt gebruik maken van onze fotografie én storytelling over bloemen van het seizoen. Je kunt alles van het seizoen eenvoudig downloaden.

Download het seizoen!

Deel de beleving van de winter online én in jouw winkel.

365 dagen bloemen helpt je graag op weg met jouw social media. Je kunt gebruik maken van onze fotografie én storytelling over bloemen van het seizoen. Je kunt alles van het seizoen eenvoudig downloaden.

Colofon

365 dagen bloemen prikkelt jouw zintuigen. De promotiecampagne wordt mogelijk gemaakt door snijbloemenkwekers aangesloten bij Royal FloraHolland. Zo helpen zij met het benutten van verkoopkansen.

Verschijning: januari, mei, september, november.
Vakredactie Bianca van Eijk, Siska van Kessel, Gerard Gardien
Art direction en concept: Concept Factory
Contact: hello@365daysofflowers.com