Samen de winter in!

De winter is bij uitstek het seizoen dat we samen doorbrengen. Nu het al vroeg donker wordt, zoeken we elkaar op. Om feest te vieren, stil te staan, terug te kijken of vooruit te blikken. In dit seizoen hebben bloemen meer dan ooit zeggingskracht. Daar maak je als bloemist natuurlijk dankbaar gebruik van!

De redactie van 365 dagen bloemen

Dit seizoen brengt
donkere dagen,
maar ook licht
in ons hart

WAT DEEL JIJ? .

Warm rood of zonnig geel:
waar worden jouw volgers blij van?

IN DIT MAGAZINE .

Welkom winter!

BLOEM VAN HET SEIZOEN .

Euphorbia fulgens:
kleine kunstwerkjes

Dankzij haar warme kleuren steelt Euphorbia fulgens dit seizoen de show. Deze stralende bloem is heel welkom nu het buiten steeds vroeger donker wordt.

Vorm & kleur

Euphorbia fulgens is een typische seizoenbloem. Vanaf begin september tot eind december is deze beauty volop verkrijgbaar. Euphorbia fulgens wordt van oudsher gekweekt als veer: een langgerekte pluim van bloemetjes. Inmiddels is er ook een mooie vertakte versie. Het kleurenpalet varieert van wit, geel en oranje tot rood. Daar kun je tot eind december volop mee variëren en experimenteren.

Van pluk- tot bruidsboeket

De kleurrijke bloemen zijn prachtig in weelderige boeketten, maar er is zoveel meer mogelijk. Wat dacht je van een winters plukboeket met Euphorbia; de bloem heeft daarvoor de perfecte uitstraling. Je kunt ook losse bloemen presenteren in hoge glazen vazen; doordat de stelen dan goed zichtbaar zijn benadruk je de lengte. Verder mag de bloem niet ontbreken in winters bruidsbloemwerk: van klassiek tot bohemian style.

Vakmanschap vereist

De teelt van Euphorbia is complex. Zelfs ervaren kwekers kunnen niet achterover leunen; het kweken vereist veel aandacht en vakmanschap. Er is een kleine groep kwekers die hier bewust voor heeft gekozen. Ze vinden het juist een uitdaging om de bloem ‘in elkaar te boetseren’ door continu te kijken hoe de plant groeit. Op het juiste moment water geven en toppen, dat is de kunst.

Allemaal familie

Euphorbia fulgens komt van oorsprong uit Mexico. De plant behoort tot de omvangrijke wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae), waartoe ook de kerstster – Euphorbia pulcherrima – behoort. De naam Euphorbia is afgeleid van Euphorbus, de lijfarts van koning Juba II van Mauretanië, die het melksap gebruikte als geneesmiddel. Dat was overigens niet zonder risico, want het sap kan ook voor huid- en oogirritatie zorgen. De tweede naam – fulgens – betekent schitterend, glanzend.

Liefde & aandacht

Euphorbia fulgens vraagt net even wat meer liefde en aandacht dan de meeste snijbloemen, maar dan heb je ook iets bijzonders op de vaas. Het is vooral goed om te weten dat Euphorbia van warmte houdt: vervoer en bewaar de bloemen niet in een gekoelde ruimte. Zet de bloemen na het afsnijden direct op water. Vermijd verder tocht en direct zonlicht. Zo kun je volop genieten van deze winterbeauty!

5 tips om Euphorbia fulgens te laten shinen

1

Zet Euphorbia één dag of een hele week in de schijnwerpers. Ook op je socials.

2

Winterbruid in de winkel? Laat zien hoe mooi Euphorbia fulgens is in bruidsbloemwerk.

3

Zet een XXL-boeket in de etalage. Of een collectie glazen vazen met enkele bloemen.

4

Laat kaartjes maken met verzorgingstips en een mooie foto van Euphorbia fulgens in alle beschikbare kleuren.

5

Maak alvast plannen om het begin van de winter te vieren.

#365dagenbloemen

DOWNLOAD HET SEIZOEN .

Deel die kleurrijke winter!

Laat je klanten zien hoeveel kleur de winter te bieden heeft. Niet alleen in je winkel, maar ook op je social media kanalen. We maken het je makkelijk: er staan prachtige foto’s en inspirerende verhalen voor je klaar. Meteen even downloaden dus!

TIP VAN DE KWEKER .

“Vergeet niet om snijbloemenvoeding toe te voegen aan het vaaswater. Dan heb je lang plezier van Bouvardia.”

Jaap Vreeken 
– Bouvardiakweker

INSPIRATIE VAN HET SEIZOEN .

December kun je op verschillende manieren vieren - kijk dus eens verder!

TEELT IN BEELD .

Geen winter zonder Amaryllis

Met zijn lange stelen en royale kelken is Amaryllis dé blikvanger op de feesttafel. Hier zie je hoe deze prachtbloem wordt gekweekt.

ZO ZIT HET .

Clematis:
van bloem tot pluis

Heb je de pluizen van Clematis al ontdekt? Als snijbloem kennen we Clematis al een tijdje, maar de pluizen zijn relatief nieuw. En sprookjesachtig mooi!

Zilveren gloed

Clematis is vijftien jaar geleden geïntroduceerd als snijbloem. Sinds 2018 is Clematis ook als pluis op de markt: zacht en met een zilveren gloed. In de natuur verschijnen de pluizen aan het einde van het groeiseizoen. Elke pluis is een uitgebloeide bloem, oftewel een zaaddoosje. De zaden kunnen met de wind worden verspreid, de pluis vergroot het zweefvermogen. Maar de kweker van snij-Clematis heeft de pluizen voor die tijd al geoogst!

Zacht & pluizig

Het bepalen van het juiste oogstmoment luistert nauw. Doordat de plant alle energie naar de zaden stuurt, gaat de bladkleur snel achteruit. Voor die tijd moeten de pluizen dus geoogst zijn. Dan heb je mooie pluizen met stevig blad en groene steeltjes. De pluizen van Clematis worden veel gebruikt in bruidsbloemwerk en droogboeketten. Als je de pluizen droogt, worden ze zachter en nog pluiziger.

FLORAL GOODIES .

7 bloemen waar je nú
mee wilt werken

BLOEMISTENACTIVATIE .

Winter: zóveel te vieren…

Naast de traditionele feestdagen zien we ook nieuwe tradities ontstaan, ingegeven door andere culturen. Blijf nieuwsgierig en zoek de verbinding. Samen vier je meer!

Bloemen verbinden

De wintermaanden zijn de tijd van samenzijn met familie en vrienden. Met bloemen kun je voor verbinding zorgen tijdens de feestdagen. Versier er je huis mee, of laat ze bezorgen bij mensen die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Rondom kerst en oud & nieuw, maar ook rondom dood en herdenken ontstaan nieuwe rituelen. Dat vraagt om nieuwe toepassingen van bloemen. Kijk om je heen en omarm de invloeden uit andere culturen. Het kan ook heel inspirerend zijn om – samen met je team – historisch bloemwerk te onderzoeken en een vertaling te maken naar deze tijd.

Tip: vertel je klanten verhalen over de symboliek, herkomst en teelt van bijzondere bloemen. Volg daarvoor kwekers op Instagram en Facebook.

Verlangen naar lente

Na oud & nieuw beginnen veel mensen te verlangen naar het voorjaar. Dat neemt toe in januari, wanneer de dagen somber en grijs kunnen zijn. Het dieptepunt is Blue Monday: maandag 17 januari 2022. Pak groots uit op deze dag, want bloemen maken vrolijk! Gelukkig zijn de eerste lentebloemen dan al verkrijgbaar. Vooral geurende lentebloemen zijn echte blijmakers. De naderende lente is sowieso aanleiding voor een feestje. Wanneer ga jij de lente officieel verwelkomen in je winkel? Tijd om samen plannen te gaan maken!

De winter begint hier

Met een goede voorbereiding is het heel eenvoudig om je klanten te verleiden. Daarom hebben we al een download met sprankelende wintercontent voor je klaargezet.

  • 1 winterposter (A4)
  • 10 prachtige foto’s van boeketten en bijzondere bloemen
  • 7 floral goodies
  • Screensaver voor jouw (werk)telefoon

Doe mee en ga aan de slag met de winter in jouw winkel én webshop!

INSPIRATIE .

Een blijk van liefde

Afscheid nemen of liefdevol herdenken: licht en bloemen zijn er perfect voor. Onderzoek deze nieuwe toepassingen en maak het moment persoonlijk en waardevol.

DIGITALE NIEUWSBRIEF .

Altijd een goed idee!

Waar halen andere bloemisten hun inspiratie vandaan? 7.000 collega’s gebruiken daarvoor de digitale nieuwsbrief van 365 dagen bloemen. Wil jij ook 6x per jaar onze ideeën in je mailbox? Meld je dan nu aan!

THEMAMAGAZINE .

Je kunt ons nieuwe themamagazine nu lezen

365 dagen bloemen gaat de diepte in. In ons nieuwste themamagazine ‘365 dagen bloemen geeft zin’ vind je interessante verhalen over werken met betekenis en over bloemen als symbool van verbondenheid. We zien ook mooie verkoopkansen en geven volop ideeën waarmee je direct aan de slag kunt!

LEES VERDER .

“Genieten van
bloemen draagt bij
aan je geluk”

Patrick van Hees

geluksexpert van het
CHAP Happiness Institute

Geluk is D.O.M.

In het themamagazine vertelt geluksexpert Patrick van Hees hoe een boeket kan fungeren als oplaadpunt en waarom het vak van bloemist in de top 5 staat van meest gelukkige beroepen! Het complete interview lees je hier.

Wat maakt ons gelukkig

Patrick van Hees, geluksexpert en bekend van de ‘geluk is D.O.M.-theorie, heeft er onderzoek naar gedaan. “Geluk is D.O.M. is een handig ezelsbruggetje. D.O.M. staat voor Doelen, Oplaadpunten en Mensen, de drie bouwstenen voor een gelukkig leven. Doelen geven richting aan je leven; als je zelf achter het stuur van je leven gaat zitten in plaats van jezelf te beschouwen als slachtoffer van je verleden, aanleg of omstandigheden, heb je meer kans om gelukkiger te zijn. Oplaadpunten zorgen ervoor dat je kunt ontstressen en bijtanken, want net als je mobiele telefoon moet je ook jezelf geregeld opladen. En Mensen staat voor de verbinding met anderen. Gelukkige mensen hebben doorgaans sterke, positieve, sociale relaties. We zijn over het algemeen het gelukkigst als we met anderen samen zijn, dan lachen we bijvoorbeeld ook veel meer.”

“Ja, het vermogen om te genieten, bijvoorbeeld van bloemen, draagt bij aan geluk. Dat kan gelden voor een mooie bos bloemen van de bloemist die je zintuigen stimuleert, maar ook voor bloemen in het wild. Denk maar aan het ontzag dat je voelt voor de schoonheid van de natuur als je ’s zomers een veld klaprozen ziet. Overigens zijn er wetenschappers die denken dat dat deels vanuit de evolutie is te verklaren: een veld met bloemen is een teken dat de grond vruchtbaar is en dat er in de omgeving dus bijvoorbeeld meer kans is op het vinden van fruit, noten of knollen.”

“De bloemist kan hier op inspelen door bloemen en kaartjes voor verschillende gelegenheden aan te bieden. En natuurlijk ook door de persoonlijke aandacht voor de klant. Een leuke bevinding uit een Brits onderzoek is dat het vak van bloemist in de top 5 staat van meest gelukkige beroepen. Het vermoeden is dat dat komt omdat zij veel en persoonlijk contact met klanten hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een kassamedewerker. Daar zijn de contacten toch vaak wat afstandelijker of vluchtiger. Daarnaast maakt een bloemist gedurende de dag altijd veel mensen blij en dat draagt weer bij aan zijn/haar eigen geluk.”

“Zeker! Niet voor niets worden bloemen vaak cadeau gegeven, mensen associëren ze vaak met iets positiefs. Een boeket geven verbetert de stemming bij de ontvanger en dat geeft dus óók voldoening bij de gever. Daarbij kun je bloemen geven zien als een investering in de relatie, dus de M van Mensen uit Geluk is D.O.M.”

EEN CADEAU VOOR JOU .

Bekijk ons
winterboeket in 3D

Wist je dat je via Instagram AR filters kunt maken? AR is de afkorting van Augumented Reality en dat betekent letterlijk: aangevulde realiteit. Live – direct of indirect – beeld van de werkelijkheid. Deze filter vind je nu ook bij 365 dagen bloemen. We laten je graag kennismaken met deze nieuwe digitale toepassing.

We hebben een winters boeket in 3D laten scannen en met het speciale AR Filter kun je het boeket op elke gewenste plek laten zien én ‘neerzetten’. Op een tafel, in de etalage of midden op de hei. Alles kan.  

Hoe werkt? Ga naar www.instagram.com/365daysofflowers en klik op de (drie) sterren. Klik op de afbeelding van het boeket en kies de button [Try it]. Tap met je vinger op de plek waar het boeket moet ‘staan’.

Probeer het eens en deel jouw resultaat via met #365bouquetspots

COLOFON .

365 dagen bloemen prikkelt jouw zintuigen met bijzondere bloemen in het seizoen. De promotiecampagne wordt mogelijk gemaakt door snijbloemenkwekers aangesloten bij Royal FloraHolland. Zo helpen zij met het benutten van verkoopkansen.

Verschijning: februari, juni, augustus, november
Vakredactie: Bianca van Eijk, Siska van Kessel, Annemieke den Haan, Gerard Gardien
Art direction en concept: Concept Factory
Meer weten? Mail ons: hello@365daysofflowers.com