Smullen van
de herfst

De herfst verwarmt je huis met gouden zonnestralen die naar binnen kruipen en alles wat kleur heeft in vuur en vlam zet. Kijk eens naar dat scharlakenrood, dat oranjegeel, dat diepe purper: herfstkleuren om verliefd op te worden… 

Scroll verder

Bedank, verras, verwen

Verwelkom de herfst in huis met bessen, bottels en bonte bloemen. Ze horen bij deze tijd van het jaar, net als opwaaiende bladeren en warme chocolademelk. Bedank je buren met een uitbundig seizoensboeket, verras opa en oma met een kleurig arrangement. En vergeet ook jezelf niet te verwennen met een royaal bloemengebaar. Laten we volop genieten van de gulle rijkdom die het najaar ons biedt!

Flowernotes

Zonnebloemen in parfum

Wat een bijzonder project: de olie die wordt gewonnen uit zonnebloemen vormt een belangrijk onderdeel van het parfum van Farm Flower Fragrances, een initiatief van kunstenaar Claudy Jongstra.

De teelt van de zonnebloemen is opgezet in samenwerking met studenten van MBO Terra in Groningen.

Bloemen in 3D

In een 3D-fotolijst kun je kleurrijke bloemenschilderijen maken. Je creatie komt tot leven als je verse bloemen combineert met droogbloemen. Je kunt zelf je bloemen drogen: aan de lucht, in een droogoven of in een gewone oven op 30 graden. 

Uitdelen!

Leuk idee voor op je toonbank: taartpunten met herfstbloemen. Dat deelt lekker uit! Met de juiste styling verkopen de taartpunten zichzelf. Maak bijvoorbeeld een etalage met taarten (in punten) in verschillende kleuren. Klanten kunnen dan verschillende ‘smaken’ uitkiezen. Een echte taartdoos maakt het compleet. 

Hello, it’s me: Amaryllis

Nog even en ze zijn er weer: Amaryllissen! Deze prachtbloem is er in allerlei verschillende kleuren en vormen. Kies de oranje variant of ga voor warmrood en maak een spectaculair herfstboeket!
Raadpleeg de assortimentsdatabase amaryllisinfo.eu voor indicatieve beschikbaarheid van soorten, kleuren én vormen.

Sierkool 2.0

Voor de geur hoef je het niet meer te laten: de nieuwe generatie sierkool (Brassica) ruikt vrijwel neutraal. Verwerk de grappige sierkooltjes in herfstboeketten of zet ze in aparte vaasjes bij elkaar
– als een kleurrijk kolenveld!

Uit Solidago
kun je natuurlijke
verfstoffen winnen.
En de kleur is: goudgeel!

DIY homespray

De herfst is rijk aan geuren: van herfstbladeren tot bosgrond, van kruiden tot de laatste nazomerbloemen. Hoe leuk is het om deze geuren te vangen in je eigen homespray? Zo kun je ook binnen van de herfst genieten. Homespray is eenvoudig zelf te maken. In je winkel kun je een presentatie maken van bloemen, kruiden en bladeren die geschikt zijn voor het maken van huisparfum. En laat ze je klanten ruiken!

Dankjewel, lieve buren!

Previous
Next

Goede buren zijn goud waard. Op Burendag – zaterdag 26 september 2020 – is het moment om ze te bedanken, met een mooi boeket natuurlijk. “Mensen dichter bij elkaar brengen en buurten socialer en leuker maken.” dat is het idee achter Burendag, een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Haak jij ook in op dit bijzondere geefmoment?

Wij geven vijf tips waarmee jij extra uit kunt pakken op de winkelvloer en de buurt in bloei kunt zetten. Het organiseren van een buurtfeest is nog nooit zo makkelijk geweest:

Ga met je muis over een tip om de beschrijving te lezen

Klik op een tip om de beschrijving te lezen

1. Maak speciale Burendag boeketten

Combineer vrolijk gekleurde nazomerbloemen als Dahlia, Bouvardia, Phlox met de mooiste materialen van de herfst zoals bessen, bottels, zaaddozen en siergrassen. Varieer in drie verschillende prijsklassen (bijv. € 5,00, € 7,50,  € 12,50). Dan wordt het wel heel verleidelijk om ze erbij te kopen!

2. Bloemen verbinden

Denk behalve aan de gulle gaven van de herfst, ook eens aan het toevoegen van een bloem als Calla. Die kent niet alleen een bijpassende symboliek (geluk), maar is ook nog eens jaarrond verkrijgbaar.

3. Wij-boffen-met-zulke-fijne-buren-boeket

Laat je Burendag specials extra opvallen door de boeketten een opvallende naam te geven. Bijvoorbeeld een “Fijn-dat-je-altijd-mijn-stoepje-veegt-boeket” of een “Zand-erover-en-klaar-boeket”. Schrijf het op een bloemensteker, of laat er boeketkaartjes van maken.

4. Download en deel

Download het herfstpakket voor gratis afbeeldingen en poster om het extra feestelijk te maken in jouw winkel. Deel de foto’s ook via jouw social media kanalen en inspireer klanten om hun buur op deze speciale dag eens extra in de bloemen te zetten.  

5. Verwelkom nieuwe buren

Bel zelf ook aan bij nieuwe buren of buren die je nog niet kent en trakteer ze op een mooi boeket, of nodig ze uit in de winkel. Dat wordt zeker gewaardeerd. Op deze manier leer je jouw winkelomgeving nog beter kennen.

Klik op een afbeelding om deze te downloaden.
Leuk voor social media! 

#koffieboeketje

Met herfstbloemen in warme tinten, zoals Dahlia, Nerine en Calla, maak je snel leuke kleine boeketjes. Zet ze in een koffiemok of coffee-to-go-beker en je hebt een koffieboeketje nieuwe stijl.

Promoot deze als ‘het perfecte cadeautje voor de buurvrouw met wie je altijd een bakkie doet!’ Deel jouw eigen koffieboeketje nieuwe stijl via Instagram met de hashtag #koffieboeketje.

#koffieboeketje

Met herfstbloemen in warme tinten, zoals Dahlia, Nerine en Calla, maak je snel leuke kleine boeketjes. Zet ze in een koffiemok of coffee-to-go-beker en je hebt een koffieboeketje nieuwe stijl.

Promoot deze als ‘het perfecte cadeautje voor de buurvrouw met wie je altijd een bakkie doet!’ Deel jouw eigen koffieboeketje nieuwe stijl via Instagram met de hashtag #koffieboeketje.

Griezelboeketten voor Halloween

Download deze griezelige foto’s

Download deze griezelige foto’s

3 verkooptips van de Engelse bloemistenorganisatie

1. Hoe vieren de Britse bloemisten Halloween?

Tracy: “Britse bloemisten hebben Halloween als traditie omarmd. De consumentenuitgaven voor Halloweenartikelen zijn bijna verdubbeld sinds 2013. Halloween wordt gevierd met alles wat hilarisch, grappig of gruwelijk is! Het gaat voornamelijk om decoraties, eten en verkleedpartijen voor feestjes. Bloemisten haken in op Halloween met spooky etalages, heel veel herfstbladeren en kalebassen, en soms ook acties voor klanten op social media.”

2. Wat zijn de verkoopkansen voor Halloween?

“Voor bloemisten is Halloween een kans om bloemen en planten te verkopen met een leuke, gekke uitstraling. Je kunt ook inhaken op de steeds grotere Halloweenfeesten, door bijvoorbeeld sfeer- en tafeldecoraties te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk niet alleen aan grote feesten en evenementen, maar ook aan consumenten die hun huis een vleugje Halloween willen geven.”

3. Hoe verkoop je meer bloemen rondom Halloween?

“Begin twee weken van tevoren al met het aankleden van je winkel, bijvoorbeeld met pompoenen en gedroogde en verse herfstbloemen. Zet boeketten klaar in verschillende prijsklassen en presenteer ze in vazen, zodat je ze makkelijker samen verkoopt. Maak voor je boeketten gebruik van de kleuren en texturen die de herfst te bieden heeft. Je kunt bijvoorbeeld gedroogde grassen toevoegen, maar ook herfstbladeren en kalebassen. Bloemisten kunnen op hun website ook Halloween-specials aanbieden met grappige boeketnamen, bijvoorbeeld ‘Dracula’s bruidsboeket’ (in framboos- en bordeauxrode tinten) of ’Spokenboeket’ (in verschillende tinten wit).

De BFA (British Florist Association) vertegenwoordigt ongeveer 7.000 bloemisten.

Flower .

Who

to follow

De bloemen op het Instagramaccount van @Katescottstudio zijn betoverend mooi. Kunstenaar Kate Scott scant bloemen en kleurt ze digitaal in. De beelden komen dus zonder camera tot stand. Eigenlijk is het meer schilderkunst dan fotografie. Wij vinden haar ‘floral art’ prachtig!

What

to make

Bloemist Tobias Kopp deelt op @bluememaa niet alleen zijn bloemwerk van het seizoen, hij laat ook zien hoe je het maakt. En dat doet hij op een bijzonder aanstekelijke manier! Je krijgt meteen zin om zelf aan de slag te gaan, met deze weelderige herfstkrans bijvoorbeeld.

What

to know

Seizoensbloemenkwekers zitten bijna nooit stil. Volg @vdwouwsnijheesters door de seizoenen heen voor een kijkje achter de schermen en ontdek wat er allemaal komt kijken bij de teelt van rozenbottels en andere seizoensproducten. Heb je een vraag? Stel hem gerust!

Wil jij jouw herfstcreatie hier terugzien? Deel dan een foto op Instagram #365daysofflowers

Floralgoodies

Verwelkom de herfst met zo’n kleurrijke bessenslinger! Bessen en bottels zijn dé smaakmakers voor het begin van de herfst.

1

Crocosmia

2

Bosbes (Vaccinium vitis-idaea)

3

Callicarpa

4

Diplocyclos palmatus

5

Ilex

6

Chasmanthe

7

Kardinaalsmuts (Euonymus)

Bloemenkwekers weten je telkens weer te verrassen. Zo veel keuze.

 • Linomium

  Bloeit met kleine, knisperige bloemetjes – perfect om te drogen!
 • Craspedia

  Is bekend als droogbloem, maar de gele 'bolletjes' doen het ook vers goed in plukboeketten. De plant komt van oorsprong uit Australie en Nieuw-Zeeland.
 • Rozenbottel

  Kun je zowel vers als droog verwerken. Laat je ze op water indrogen, dan blijven ze het langst mooi.
 • Amaranthus

  Vormt hangende pluimen. Als je goed kijkt zie je dat deze bestaan uit heel veel piepkleine bloemetjes dicht op elkaar.
 • Amaryllis

  Is verkrijgbaar vanaf de herfst tot in het voorjaar. De bloem staat symbool voor trots, schoonheid en vriendschap.
 • Dahlia

  Komt van oorsprong uit Mexico. Door kruisingen zijn er inmiddels duizenden soorten met een grote variatie in bloemvormen.
 • Bouvardia

  Staat symbool voor enthousiasme. Ze drinken ook heel enthousiast, dus houdt het vaaswater in de gaten!
 • Zonnebloem (Helianthus)

  Is een kleine tot grote bloem: binnen de krans van bloemblaadjes bevinden zich honderden buisbloempjes. Elk bloempje vormt een zonnebloempit!
Limonium
Bloeit met kleine, knisperige bloemetjes – perfect om te drogen!
Craspedia
Is bekend als droogbloem, maar de gele ‘bolletjes’ doen het ook vers goed in plukboeketten. De plant komt van oorsprong uit Australie en Nieuw-Zeeland.
Rozenbottel
Kun je zowel vers als droog verwerken. Laat je ze op water indrogen, dan blijven ze het langst mooi.
Amaranthus
Vormt hangende pluimen. Als je goed kijkt zie je dat deze bestaan uit heel veel piepkleine bloemetjes dicht op elkaar.
Amaryllis
Is verkrijgbaar vanaf de herfst tot in het voorjaar. De bloem staat symbool voor trots, schoonheid en vriendschap.
Dahlia
Komt van oorsprong uit Mexico. Door kruisingen zijn er inmiddels duizenden soorten met een grote variatie in bloemvormen.
Bouvardia
Staat symbool voor enthousiasme. Ze drinken ook heel enthousiast, dus houdt het vaaswater in de gaten!
Zonnebloem
(Helianthus) Is een kleine tot grote bloem: binnen de krans van bloemblaadjes bevinden zich honderden buisbloempjes. Elk bloempje vormt een zonnebloempit!
Previous
Next

Vind je seizoensfavorieten op kleur, vorm en beschikbaarheidsperiode heel handig op my.infoflowersplants.info

Ontvang elk seizoen een inspiratieboost in jouw mailbox! Meld je aan voor de leukste weetjes en achtergronden.

Ontvang elk seizoen een inspiratieboost in jouw mailbox! Meld je aan voor de leukste weetjes en achtergronden.

Trends voor het najaar

De uitbundige rijkdom van de herfst is elk jaar weer een feest! In dit magazine vind je inspirerende ideeën met bloemen, bessen en bottels die van september tot en met december volop verkrijgbaar zijn. Het team van 365 dagen bloemen heeft op Instagram vijf florale trends gespot waarmee je meteen aan de slag kan!

1. Kleurrijk: biedermeier
nieuwe stijl

2. De nieuwe krans is…
een hart

3. Droogbloemen + verse
bloemen = HOT!

4. Klassieke krans met
felle krachtkleur

scp_floralstudio

5. Vaasjesverzameling met
single plukbloem

Jouw bloemenfoto hier? Deel je foto #iam365daysofflowers

Grower .

Met de seizoenen mee

Van frisse lentebloemen in het voorjaar tot de rijkdom van bessen en bottels in de herfst: seizoenskwekers in binnen- en buitenland zorgen samen voor een gevarieerd assortiment. Daarmee kun je in je winkel het hele jaar door met de seizoenen meebewegen!

Een van die seizoensbloemenkwekers is Johan Boere. Na een zomer lang werken in de velden met typische zomerbloemen als Astrantia, Veronica en Phlox, breekt nu de tijd van bessen aan. Denk aan Symphoricarpos, Rozenbottel en Ilex verticillata. Sedum is een bijzonder gewas op de seizoensbloemenkwekerij, omdat de kweker daar langere tijd van kan oogsten. Als eerste zijn de frisgroene bloemschermen aan de beurt. Die zijn eigenlijk nog niet rijp, maar staan heel mooi in nazomerboeketten. Naarmate het seizoen vordert, kleuren de bloemschermen roze en uiteindelijk diep donkerrood.

Duurzaam

De vraag naar duurzaam geteelde bloemen neemt toe. Veel kwekers veranderen hun werkwijze en zetten belangrijke stappen om duurzamer te kweken. Denk bijvoorbeeld aan energiezuinige kassen dankzij goede isolatie, aandacht voor het bodemleven door het gebruik van compost, en de inzet van natuurlijke bestrijders zoals sluipwespen bij ziekten en plagen.

Wist je dat?

Zonder bijen hebben we geen bessen. De bijen zijn nodig voor de bestuiving van de bloeiende snijheesters in het voorjaar, zoals Symphoricarpos en Ilex verticillata. In de nazomer en herfst kun je de bijen vinden in het Sedumveld. Bloeiend Sedum is een echte bijenmagneet!

Download het seizoen!

Deel de beleving van de herfst online én in jouw winkel.

De kracht van social media

Sommige klanten kopen elke week hetzelfde boeket, anderen zien bloemen als onderdeel van hun lifestyle. Met social media kun je de binding met verschillende klantengroepen versterken en inspiratie voor geefmomenten delen. Dat opent deuren naar extra verkoop! Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Snapchat, YouTube, Pinterest of Tiktok: je kunt verschillende social media inzetten voor je bloemenwinkel. Welke je kiest, is afhankelijk van je (potentiële) klantengroepen én waar je je zelf prettig bij voelt.

Wat ga je doen?

Heb je je keuze gemaakt, meld je dan aan (als je dat nog niet gedaan hebt) en richt de social-mediaplatformen in. Maak voor elk platform een plan van aanpak: wat ga je doen en wat wil je ermee bereiken? Dat kost even tijd, maar zo levert de inzet van social media ook echt wat op.

Content creëren

Alles klaar? Dan kun je beginnen met het creëren en plaatsen van content: foto’s, video’s en tekst. Vijf tips om je op weg te helpen:

 1. Maak veel foto’s (met je telefoon), bijvoorbeeld in je winkel, maar ook tijdens het inkopen en als je een kweker bezoekt.
 2. Deel je vakkennis. Klanten zijn dol op weetjes over bloemen en planten.
 3. Maak het persoonlijk. Deel een nieuwtje over een medewerker en zorg dat je zelf ook in beeld komt.
 4. Zorg voor interactie. Stel vragen en daag klanten uit om mee te denken, bijvoorbeeld: deze gele zonnebloemen of toch die rode?
 5. Kijk hoe je collega’s het doen op social media, maar ontwikkel je eigen stijl en blijf dicht bij jezelf.

Aan de slag

365 dagen bloemen helpt je graag op weg met jouw social media. Je kunt gebruik maken van onze fotografie én storytelling over bloemen van het seizoen. Je kunt alles van het seizoen eenvoudig downloaden.

Colofon

365 dagen bloemen prikkelt jouw zintuigen. De promotiecampagne wordt mogelijk gemaakt door snijbloemenkwekers aangesloten bij Royal FloraHolland. Zo helpen zij met het benutten van verkoopkansen.

Verschijning: januari, mei, september, november.
Distributie: rechtstreeks en via partners, exporteurs, veiling.
Talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans.

Eindredactie en concept: Concept Factory
Vormgeving: Bright Creatives
Redactie: Marielle Seegers
Tekst: Petra van Heijningen
Fotografie en styling: Klimprodukties
Webdesign: Buro Staal

Beleef de seizoenen: