Zomerse verleiding

De zoete geur maakt van de Phlox een echte verleider. De stralende kleuren doen de rest: van zuiver wit tot een breed palet aan roze- en paarstinten. De Phlox was enigszins in de vergetelheid geraakt, maar inmiddels wordt deze stralende zomerbloem weer volop geteeld, onder meer in Nederland, Israël en Kenia.

“We werken met de seizoenen mee”, vertelt Phloxkweker Jeroen Hogenboom. Hij heeft de kwekerij overgenomen van zijn ouders; zijn vader is er nog elke dag te vinden. De teelt gebeurt deels in de kas, deels buiten in de vollegrond. “In de winter is het rustig”, vertelt Jeroen. “We zijn dan vooral bezig met stekken en veredelen.”

Naar buiten!

In het vroege voorjaar verplaatst het werk zich weer naar buiten. “In juli en augustus – de drukste maanden – staan we ’s morgens vroeg al op het veld om bloemen te plukken”, vertelt Jeroen. “Soms in regenpak omdat het gewas nat is van dauw of regen, maar ik associeer de zomer toch vooral met lekker in je t-shirt buiten op het land werken.”

Veel zon

Ook in Israël kun je velden met Phlox in allerlei kleuren tegenkomen. “Het klimaat in Israël is heel geschikt om Phlox te telen”, aldus Yair Peleg. Hij kweekt al dertig jaar Phlox op zijn kwekerij in Midden-Israël. “De winters zijn niet te koud; de meeste dagen schijnt de zon”, vertelt zijn zoon Chen, de tweede generatie binnen het familiebedrijf. “Onze favoriete Phlox is de donkerpaarse Phlox ‘Van Gogh. Deze heeft een intense kleur, stevige stelen en mooi donkergroen blad. It just looks good!”

In de vingers

Phlox is het belangrijkste product op de kwekerij van de familie Peleg (naast enkele andere zomerbloemen, waaronder Chamelaucium (Waxflower). Op de vraag of Phlox een moeilijke teelt is, antwoordt Chen: “Wij zijn goed voor de Phlox en de Phlox is goed voor ons. We weten – met de dertig jaar ervaring van mijn vader – hoe we met de planten om moeten gaan. Je krijgt het in je vingers.”

Tip

Tip! Phlox is prachtig in veldboeketten, alsof je de bloemen net geplukt hebt. De bloem leeft door op de vaas; alle bloemknopjes komen open. Soms laat Phlox een enkel bloemetje vallen. Daardoor wordt het veldboeketeffect nog eens versterkt. Combineer Phlox met andere vrolijke plukbloemen, zoals Campanula en Lavatera. Instant zomersfeer!

Verzorgings tips

Verzorgingstip! Voor Phlox gelden de gebruikelijke verzorgingstips: snij een stukje van de stelen, verwijder de onderste bladeren en zet de bloemen in schoon water met snijbloemenvoedsel.

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief