Zoet & zinnenprikkelend

Elk seizoen gaan er andere bloemen door zijn handen. Marco Bosland is een seizoensbloemenkweker pur sang. Het jaar begint altijd met Viburnum. Daarna volgen al snel twee bloeiende heesters: eerst Bruidsbloem (Deutzia) en vervolgens Boerenjasmijn (Philadelphus).

ROLKAS EROVER

Bruidsbloem en Boerenjasmijn staan bijna het hele jaar buiten. “In het vroege voorjaar rollen we de rolkas eroverheen”, vertelt Marco. “Door de warmte in de kas kunnen we de bloei iets vervroegen. De kas beschermt de planten ook tegen wind en regen.” Deutzia en Philadelphus bloeien beide met witte bloemetjes; alleen de bloemen van de Boerenjasmijn geuren. “Als we geoogst hebben, blijven er altijd nog een paar bloemknopjes onder in het gewas zitten. Als je daar tussendoor loopt, dan ruik je de zoete geur.”

GROEI!

“In de zomermaanden zijn we druk bezig met onkruid wieden. Dat is niet het leukste werk, maar het moet wel gebeuren”, vertelt de seizoensbloemenkweker. “Het mooie van deze tijd van het jaar is dat de gewassen lekker staan te groeien. Soms wel vijftien centimeter per week.”

“Op drukke dagen sta ik ’s ochtends om 6 uur op het veld. Het is dan nog lekker rustig; je hoort alleen de vogels fluiten.”

Wordt vervolgd: na de oogst vormen zich nieuwe stelen die het volgende voorjaar alweer geoogst kunnen worden

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief