Tussen stekels en bijen

De bloemen van Eryngium, Achillea en Sedum werken als een magneet op vlinders en bijen. “Als we de bloemen oogsten, gonst het om ons heen”, vertelt Adrie Klaasse Bos. Samen met haar moeder Nenne Bos-de Vries runt zij zomerbloemenkwekerij Maatschap Bos–De Vries. “Van kleins af aan liep ik al met haar mee.”

Dol op distels

Eryngium is het belangrijkste gewas op de bloemenkwekerij, die is gelegen in de Haarlemmermeerpolder. “Mijn moeder is begonnen met de blauwe distel: Eryngium alpinum”, vertelt Adrie. “Er zijn steeds soorten bijgekomen. Distels hebben echt ons hart gestolen. Kijk alleen al naar die bijzondere blauwe kleuren. Van de stekels hebben we geen last; we dragen lange mouwen en handschoenen om ons te beschermen. Door de stekeligheid hebben distels juist veel uitstraling.”

Zomerwerk

Het oogstseizoen begint half juni met de blauwe distels. Daarna volgen Achillea en Sedum. “Van Sedum kun je bloemen in verschillende stadia oogsten. We beginnen in de zomer met het snijden van de frisgroene, rauwe bloemen (met gesloten bloemknopjes). Als ze doorkleuren naar roze tot donkerrood, zijn ze ook prachtig. Dan is het een echte herfstbloem.”

Nazomer-herfstdistel

Tussendoor wordt ook nog Eryngium pandanifolium ‘Physic Purple’ geoogst, een buitenbeentje op de kwekerij. Deze dieppaarse distel met hoog opgaande vertakte stelen bloeit pas vanaf augustus tot ver in de herfst. “De planten kunnen 2,5 meter hoog worden”, vertelt Adrie. Zij houdt zich graag bezig met veredelen en vermeerderen van Eryngium (via wortelstek). “Dat blijft een uitdaging. Een mooie Eryngium is wel te vinden, maar een die ook goed te vermeerderen is, dat is wat anders.”

Lees hier meer over Eryngium.

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief