Rollen maar!

Bij John en René van der Slot staan de Hyacinten in rolkassen. Hun bedrijf staat vlak aan zee in de Bollenstreek, waar van oudsher veel bollenkwekers en -broeiers te vinden zijn. Buiten waait een straffe zeewind, maar binnen – in de rolkas – heerst een aangename voorjaarstemperatuur, doordat de grond verwarmd wordt. “We dekken de grond af met een laag stro”, vertelt John. “Dat werkt als een isolerende deken.”

En nog eens lente

“Doordat het in de kas warm en licht is, denken de bollen dat het lente is en beginnen ze te bloeien”, legt John uit. Zodra alle Hyacinten zijn geoogst, wordt de rolkas verplaatst naar een volgend vak, waar een nieuwe lichting bollen ligt te wachten. En dan begint daar opnieuw de lente!

“Het mooie van ons vak is dat je in de winter het voorjaar al in je bedrijf haalt”, zegt John van der Slot. Eerst wordt – in de koelcel – de winter geïmiteerd. “Ik vind het altijd weer een mooi moment wanneer de koelcel opengaat en je ziet dat de bollen wortels en pennetjes hebben gevormd. Ze doen ‘t!”

“Ons bedrijf bestaat eigenlijk uit twee bedrijven: een kwekerij en een broeierij”, vertelt John van der Slot. Eerst kweken we de bollen buiten op het land, waar we er alles aan doen om een sterk gewas te krijgen. Na drie tot vier jaar zijn de bollen groot genoeg om een mooie bloem te produceren. Op dat moment gaan ze naar onze broeierij.”

 

Verzorgings tips

In tegenstelling tot de meeste seizoensbloemen kun je Hyacinten beter niet afsnijden. Het stukje van de bol (onder aan de steel) zorgt voor een langer vaasleven.

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief