Nerine: sprookjesachtige bloem

Een ‘vergeten’ bloem die net als veel ‘vergeten’ groenten de moeite van het ontdekken waard is… De Nerine is beeldschoon en beresterk.

Bolbloem met stralende bloemen

De Nerine is een opvallende bolbloem die zonder blad wordt verkocht. De bollen gaan in het voorjaar de grond in. Als alle andere zomerbloemen over hun hoogtepunt heen zijn, bloeit de Nerine in het najaar met haar stralende, karakteristieke bloemen. Opvallend zijn de bloemblaadjes die sierlijk omkrullen. De roze Nerine is het bekendst, maar er zijn ook witte, oranje en zelfs rode. De Nerine staat symbool voor verbinding, blijdschap, geborgenheid en genegenheid. De bloem is dan ook heel geschikt om bloemwerk een extra dimensie te geven, denk aan bruidsbloemwerk. Ook als solitaire bloem is de Nerine de moeite waard, bijvoorbeeld in een verzameling glazen vaasjes.

Vijftig zeenimfen

Van oorsprong komt de Nerine uit Zuid-Afrika. Het verhaal gaat dat er een Nerine op het eiland Guernsey aanspoelde en dat de bloem zo in Europa terecht is gekomen. Daarom wordt de Nerine soms ook wel kliplelie genoemd. Nog sprookjesachtiger is de verklaring van de naam. De Nerine zou haar naam te danken hebben aan de vijftig prachtige dochters van de oude zeegod Nereus, die ook wel zeenimfen of nereïden worden genoemd.

Verzorging

De Nerine is een makkelijke, sterke bloem. Let bij het inkopen op de knoppen; er moet er minimaal één op springen staan. Snij altijd een stukje van de stelen af en zet de bloemen op schoon water met bolbloemenvoedsel. Deze bloemen blijven het langst mooi op een halfschaduwrijke plaats.

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief