Meer met narcis

Met een flinke bos Narcissen in een pot heb je meteen het gevoel van de lente te pakken. Nog leuker: drie of vier verschillende soorten Narcissen, waarvan één geurende. Ondanks de slijmafgifte is combineren met andere bloemen goed mogelijk. Leef je uit met Narcissen!

De Latijnse naam van de Narcis (Narcissus) verwijst naar een verhaal uit de Griekse mythologie: Narcissus wordt verliefd op zijn weerspiegeling in het water. Langzaam kwijnt hij weg en sterft. Op de plek waar hij voor het laatst gezien is, groeit een Narcis. Wil je Narcissen echt in het wild zien groeien, dan moet je eens een kijkje nemen in Spanje en Portugal.

Lang leve de Narcis

Narcissen zijn verkrijgbaar vanaf begin januari tot en met april. Typerend voor de Narcis is de afgifte van slijm, dat het vaasleven van andere bloemen kan verkorten. Toch kun je Narcis zonder problemen combineren met andere bloemen. Kies daarvoor een van onderstaande oplossingen.

  1. Gebruik snijbloemenvoedsel speciaal voor Narcissen. Dit snijbloemenvoedsel neutraliseert het schadelijke effect van narcissenslijm in gemengde boeketten. Het verbetert bovendien de wateropname en verlengt het vaasleven. Je moet dit snijbloemenvoedsel speciaal inkopen, maar het is er niet voor niets. Het werkt goed.
  2. Snij (droge) Narcissen niet af. Dan kun je ze gewoon combineren met andere bloemen.
  3. Als je Narcissen in een boeket gebruikt, ontkom je er vaak niet aan om de bloemen aan te snijden. Heb je de tijd, dan kun je de Narcissen afsnijden en een uurtje laten uitlekken in een vaas met schoon water (de concentratie van het schadelijke slijm neemt dan af). Vervolgens verwerk je ze in een boeket. Je moet ze dan natuurlijk niet opnieuw aansnijden…
  4. Combineer Narcis met bloemen, blad of takken die geen last hebben van het narcissenslijm, bijvoorbeeld Gagel, Hypericum of bloesemtakken. Als bloemist kun je aansturen op een combinatie die elkaar verdraagt. Twijfel je daarover, voeg dan voor de zekerheid snijbloemenvoedsel speciaal voor Narcissen toe (zie tip 1).

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief