Lathyrus: zinnenprikkelende bloem

Ze zijn er weer! Lathyrussen in sprankelende kleuren.

Ouderwetse charme

Van wit tot roze, van lichtblauw tot dieppaars. Lathyrus odoratus is een charmante bloem met een sprankelend kleurenpalet. De ouderwetse, zoete geur prikkelt de neus op aangename wijze. Kon je de geur maar vangen en in een doosje doen om de winter door te komen… Hoe bijzonder deze bloem altijd is geweest, blijkt uit het feit dat er speciale glazen Lathyrusvaasjes ontworpen zijn, onder andere door Copier.

Pronkerwt

Lathyrus behoort tot de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De Nederlandse naam is pronk- of siererwt. Odoratus betekent ‘heerlijk geurend’ en verwijst vanzelfsprekend naar de geur van de bloemen.

Kijkje in de keuken

Heb je je wel eens afgevraagd hoe Lathyrussen groeien? Het gewas kan wel drie meter hoog worden en heeft steun nodig in de vorm van touw of gaas. In een Lathyruskwekerij zie je lange rijen frisgroen gewas met daartussen bloemen in sprekende kleuren. En het ruikt er heerlijk zoet!

Verzorgings tips

Lathyrus is volop verkrijgbaar vanaf maart tot en met juli. Witte Lathyrus is ook later in het jaar nog verkrijgbaar. De bloemen kunnen niet tegen droogte; zet ze dus altijd op water. Doe niet te veel water in de vaas of bloemenemmer (maximaal 3 cm) om smet te voorkomen. Lathyrus is zeer gevoelig voor ethyleen. Adviseer klanten de bloemen niet naast de fruitschaal te zetten.

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief