Ilex brengt kleur!

John en Jolanda Brummans kweken verschillende snijheesters, waaronder Ilex in rood – echt diep rood – en twee tinten oranje, waarvan een heel fel oranje. “Als het zo donker is in de winter, brengen die kleuren weer leven in de brouwerij.”

De snijheesterkwekerij van John en Jolanda is prachtig gelegen: in Noord-Limburg, tegen de bosrand aan. Als je over het veld heen kijkt, zie je blokken van verschillende gewassen: naast Ilex verticillata ook bladhulst (Ilex meserveae), sneeuwbes (Symphoricarpos), Skimmia, Hypericum, Viburnum ‘Roseum’ en ‘Compactum’ én pioen. De kwekerij is MPS A+ en SQ- en FFFP-gecertificeerd, wat inhoudt dat de producten op duurzame wijze worden geteeld.

Bijenvolken

De kwekers runnen hun kwekerij met zijn tweeën, maar in de zomer krijgen ze hulp van een imker en zijn bijenvolken. “De bijenkasten worden neergezet bij de bloeiende heesters: eerst bloeit Hypericum, dan Symphoricarpos en vervolgens Ilex verticillata. De bijen zijn nodig voor de bestuiving en de zetting; zonder bijen geen bessen. Als je dan ’s morgens vroeg het veld oploopt, zitten alle bloemen vol met bijen. Een enorme drukte – het is alsof het veld opstijgt. Prachtig!”

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief