Hyacint: zo veel kleuren én geuren

Van Noort Hyacinten is gespecialiseerd in het broeien van Hyacinten: van bloembol tot snijbloem. Frank en Ruud van Noort runnen de broeierij samen met hun moeder Fieke. De taakverdeling is helder: Ruud en Fieke houden zich bezig met de werkzaamheden in de kas, waaronder het oogsten van de snijbloemen. Frank werkt voornamelijk in de schuur, waar de Hyacinten veilingklaar gemaakt worden. “Zo houden we de kwaliteit overal goed in de gaten”, vertelt Frank.

Lekker fris

De Hyacinten staan bij Van Noort Hyacinten steeds vaker op bakken gevuld met water (in plaats van grond). “Dat werkt lekker schoon”, vertelt Frank. “Niet iedere soort leent zich voor broeien op water. Welke soorten geschikt zijn, zijn we zelf aan het uitvogelen. Uiteindelijk is het resultaat hetzelfde.”

Timmermansoog vereist! “Wij zíen wanneer de Hyacinten de juiste lengte hebben”, vertelt Frank van Noort. Bij het veilingklaar maken van de bloemen – in de schuur – wordt de bloembol deels verwijderd. Voor de houdbaarheid is het beter als een deel van de bloembolbodem aan aan de steel blijft zitten.

De Hyacintenbroeiers zijn altijd op zoek naar nieuwe, aparte soorten. “We willen graag een zo mooi mogelijk kleurenpalet aanbieden”, vertelt Frank van Noort. “We letten ook op geur. Het is verrassend hoeveel verschillende geuren er zijn. Zoetgeurende Hyacinten hebben onze voorkeur.”

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief