Gladiool: pure kracht

Van crèmewit tot dieppaars en van limegroen tot brandweerrood. Het kleurenpalet van de gladiool is verrassend veelzijdig.
De gladiool is een imposante verschijning. De bloemen kunnen wel anderhalve meter lang worden. De langwerpige vorm en de grote variatie aan kleuren maken gladiolen heel geschikt voor groots bloemwerk, bijvoorbeeld voor beurzen, feesten en partijen. In zomerse boeketten is de gladiool een echte blikvanger. Zet ook eens een robuuste vaas vol met gladiolen in een bijzondere tint of een bonte mix. De krachtige uitstraling van de bloem komt dan optimaal tot zijn recht.

Via Gladiola

De gladiool (Gladiolus) is een knolgewas. Net als de Freesia en de Iris behoort de gladiool tot de familie van de Iridaceae. De Latijnse naam is Gladiolus, wat zwaardje betekent. Deze naam verwijst naar de zwaardvormige bladeren. De gladiool – ook wel zwaardlelie genoemd – staat symbool voor kracht, overwinning en trots. Deze symboliek dateert al uit de Romeinse tijd; de winnaar van een gevecht tussen twee gladiatoren werd bedolven onder de gladiolen. De uitdrukking ‘de dood of de gladiolen’ wordt nu nog gebruikt in de wielersport, wanneer er veel risico’s genomen worden. De gladiool is ook al jarenlang verbonden met de Nijmeegse Vierdaagse. De wandelaars worden op de laatste dag ingehaald met gladiolen. De weg die naar de eindstreep leidt, heet die dag zelfs Via Gladiola.

De Gladiolus staat symbool voor trots en betoverende schoonheid. Of de bloem nu uitbundig of in pure eenvoud gebruikt wordt, het geeft een gevoel van vriendschap en genegenheid. Haar betoverende body symboliseert trots. De bloem straalt charme uit en biedt volop vreugde in de leefomgeving.

Weetjes

De gladiool staat al sinds de Romeinse tijd symbool voor kracht en overwinning. Daardoor is het een ideale bloem om (sportieve) prestaties mee te belonen.
Gladiolen groeien het best in verse grond (waarin nog niet eerder gladiolen zijn gekweekt). Je zult dus nooit jaren achtereen gladiolen op hetzelfde veld zien staan.

Verzorgingstips

Gladiolen zijn makkelijke bloemen. Ze vragen alleen een schone vaas en schoon water. Snijbloemenvoedsel voor bolbloemen houdt het water langer schoon en zorgt ervoor dat de bloemen mooi open komen. Gladiolen mogen een poosje droog liggen. De stelen drogen daarbij wel iets in. Snij dan ook altijd 3 tot 5 centimeter van de stelen af met een scherpe snoeischaar of een scherp mes. Verwijder daarbij het overtollige blad, zodat er geen blad in het water komt te hangen. Adviseer dit ook aan uw klanten. Dan hebben ze lang plezier van hun gladiolen

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief