“Door weer en wind.. Ik zou het niet anders willen”

De eerste gladiolenbollen zijn al in februari de grond ingegaan. Daarna is het even rustig op de kwekerij van Job Pennings in Noordwijk. Vanaf eind juni barst de drukte los. Dan is het oogsten, oogsten, oogsten tot in november. Her en der blijven er wat gladiolen op het veld staan. Dat is niet de bedoeling, maar het ziet er wel zomers uit. “We hebben gladiolen in alle kleuren”, vertelt Job Pennings. “Ik probeer ook altijd wat nieuwe soorten uit. Die heel donkere kleuren vind ik schitterend.”

“We oogsten de gladiolen en maken er meteen bossen van.” Job werkt met een vaste groep medewerkers die van aanpakken weet. Tussendoor is er tijd voor koffie; de schaftwagen gaat mee! De gladiolen worden geoogst zodra de onderste kelk kleur laat zien. “We halen er telkens ongeveer tien procent uit, totdat we de meeste bloemen hebben geoogst. Door weer en wind zijn we op het veld te vinden. Ik zou niet anders willen. Buiten is altijd beter dan binnen.”

“In de zomer gaan we al vroeg met zijn allen het veld op om te oogsten”, vertelt Job Pennings. “Dat vind ik een mooi moment van de dag, maar ik vind het ook altijd weer genieten als we met een kar vol mooie, zware bloemen richting de schuur rijden.”

Veronicastrum (Ereprijs) is een vaste plant. “Als je in de nazomer in de grond kijkt, zie je al nieuwe ogen al zitten. Die groeien volgend jaar uit tot bloemen. ”Ereprijs is een nieuw product op de seizoensbloemenkwekerij van Job Pennings. “Ik vind het een mooie bloem; leuk in boeketten en ook nog eens lang houdbaar.”

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief