Delphinium: moeilijk te telen, maar mooi!

André Westendorp, Nico Wigchert, Marcel de Rooij en Jan Nederpel. Vier kwekers met één passie: Delphinium. “Als de bloem maar van onder tot boven in volle bloei staat, en de kleur lacht je toe… Er zijn maar weinig bloemen die zo veel uitstraling hebben als Delphinium”, zegt Nico Wigchert.

Mooie teelt

“Je moet echt werken voor een Delphinium. Het is teeltechnisch moeilijk om een goede bloem te kweken. Dat vind ik er juist zo mooi aan”, vertelt Marcel de Rooij van Quality4Flowers in Oude Wetering. “Nico Wigchert heeft mij de kneepjes van het vak geleerd.”

“Op zoek naar bloemen van gelijke rijpheid lopen we tot wel 8 km per dag” – Marcel de Rooij

Verhuizen

Bij Quality4Flowers staan de Delphiniums zowel in de kas als buiten in de vollegrond. “Vanaf half mei tot half november snijden we bloemen. Na de oogst verhuizen we de planten vanuit de kas naar de koelvriescel. Daar creëren we onze eigen winter. Dat is veel werk, maar we kunnen daardoor de oogst beter spreiden. In januari halen we de eerste planten uit de cel om te stekken. Vanaf februari halen we telkens een partij ‘overjarige’ planten naar de kas. Een plant gaat drie jaar mee; nog voordat de kwaliteit achteruit gaat, wordt die vervangen.”

Uitstraling

“Vermeerderen, telen en veredelen; wij doen alles zelf”, vertelt Nico Wigchert van Delphiniumkwekerij N.G. Wigchert. “Mijn vader is begonnen met het veredelen van Delphinium elatum (dubbelbloemig) als snijbloem. Daar is onze DEWI-serie uit voortgekomen. We zijn altijd op zoek naar nieuwe soorten. Die moeten goed te telen zijn (bijvoorbeeld niet ziektegevoelig zijn) en uitstraling hebben”, vertelt Nico. “Ik moet er zelf verliefd op zijn. Een heel mooie Delphinium die niet te telen is, gooien we niet meteen weg. We proberen altijd nog even of die op een andere manier wél te telen is.”

Nico Wigchert: “Altijd op zoek naar nieuwe soorten”

Rondje over het veld

De planten staan in de kas en in de buitenlucht: deels in Nederland (Noordwijkerhout) en deels in Portugal (zodat Nico ook in de wintermaanden Delphiniums van goede kwaliteit kan aanvoeren). Op een mooie zomeravond loopt Nico met plezier een rondje over het veld. “Dan kan ik rustig kijken: staat het gewas er goed op, moet het steungaas omhoog? Als er ’s ochtends tien man Delphiniums staan te snijden, kan ik daar ook weer van genieten. Dan is alles in beweging en zie je overal bloemen.”

Plezier in het werk

Op Kwekerij Delphi wordt al dertig jaar Delphinium geteeld. “Eerst nog als een van de vele zomerbloemen, maar inmiddels zijn we helemaal overgegaan op Delphinium”, vertelt Jan Nederpel. “We houden ons bezig met alle facetten van de teelt: van kweken tot veredelen. Na al die jaren heb ik nog altijd voor 100 procent plezier in mijn werk.”

Het eerste bloemetje

“Bij het veredelen zoeken we naar mooiere, intensere kleuren”, vervolgt Jan Nederpel. “Als we nieuwe kruisingen hebben gemaakt, is het altijd weer spannend. Het mooiste moment is wannneer het eerste bloemetje opengaat. Dan zie je voor het eerst de kleurtoon. Daarnaast kijken we bijvoorbeeld ook naar de bloemgrootte en vooral ook de ziektebestendigheid. Is het wat, dan gaan we ermee verder. Ik kan nu al zeggen: er komen weer mooie nieuwe kleurtjes aan!”

“Ik heb voor 100 procent plezier in mijn werk”- Jan Nederpel 

Rijk geschakeerd kleurenpalet

De Delphiniumkwekerij van André en Dorien Westendorp is gelegen op het Drentse platteland. Wie tijdens de oogstperiode – vanaf juni tot ongeveer november – het veld oploopt, ziet een rijk geschakeerd kleurenpalet: van de roze Delphinium Kissi ‘Lovely Pink’ tot de intens blauwe ‘Jeans Blue’. “We laten de Delphiniums op het land behoorlijk op kleur komen. Dan worden de bloemen mooier. En ze komen op de vaas helemaal open”, vertelt André.

Nachtelijke uren

Alle werkzaamheden op het bedrijf doen André en Dorien met z’n tweeën: van onkruid wieden tot bloemen bossen. Hartje zomer staat Dorien op het land bloemen te snijden – bij voorkeur ’s nachts! “Dan zijn de planten goed vol water getrokken, waardoor de stelen mooi stevig zijn. In de nachtelijke uren hangt er een bijzondere sfeer op het veld: vleermuizen scheren over en er komt vaak een steenmarter kijken; zijn oogjes lichten op in het licht van de hoofdlamp.” André houdt zich tijdens het oogstseizoen voornamelijk bezig met het sorteren en bossen. Ik word nog altijd blij als ik weer een mooie kar Delphiniums klaar heb staan. Daar kan ik dan echt trots omheen lopen!”

 

“Delphinium Kissi ‘Lovely Pink’ heeft een goede kleur en een mooie takopbouw” – André Westendorp

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief