“De teelt blijft een puzzel, ook als je veel ervaring hebt”

De bloemen van Nerine hebben iets sprookjesachtigs; alsof ze met glinsterpoeder zijn bestoven… Een handvol kwekers houdt zich bezig met de teelt van deze bijzondere bloem, die vaak ook al door hun vader werd geteeld.

Ambachtelijke teelt

Nerine is een bolgewas. Zes tot zeven maanden na het planten van de bollen kunnen de bloemen worden geoogst. De bollen worden vervolgens gerooid, gedroogd en bewaard. Na een rustperiode – in een gekoelde ruimte – gaan ze weer de grond in. “Als Nerinekweker moet je goed voor de bollen zorgen”, vertelt Harry Wubben. “Het is je uitgangsmateriaal voor het jaar daarop.” De kwekers wisselen onderling veel kennis en ervaring uit, maar de grondsoort waarop ze telen verschilt en dus ook de teeltomstandigheden. “Het blijft een puzzel, ook als je veel ervaring hebt”, vertelt kweker Robbert de Wit. “Als je denkt dat je weet hoe het werkt, gaat het toch even anders. Dat houdt de teelt ook interessant.”

 

Elke dag plukken

Door het bloeiseizoen telkens iets te verschuiven – geen geringe opgave – kan Nerine inmiddels jaarrond worden gekweekt. Fijn als je ze wilt gebruiken in bijvoorbeeld bruids- en rouwbloemwerk! Het echte hoogseizoen voor Nerine loopt van de nazomer tot in de winter; dan is de grootste variatie aan soorten verkrijgbaar. “Wij hebben bijvoorbeeld een rode Nerine die alleen in die periode bloeit”, vertelt Harry. “Daar word ik zelf ook altijd blij van.” Robbert vervolgt: “In het hoogseizoen groeit het gewas makkelijk en kunnen we elke dag plukken, dat vind ik altijd een mooie tijd. Wij plukken de bloemen als ze iets kleur vertonen, maar ook een gedeelte met één bloemetje open. Die tonen in de bloemenwinkel en zijn net zo goed houdbaar.”

 

Eentje springt eruit

Kitty de Jong is naast kweker ook veredelaar, en dus altijd op zoek naar nieuwe soorten. “Waar ik dan op let? Als ik op mijn veredelingsveld loop, springt er altijd één uit. Als die ook nog goed ziektebestendig is, dan heb ik ‘m gevonden. Veredelen betekent veel selecteren en geduld hebben. Wij hebben twaalf jaar geleden goed ons best gedaan, waardoor we nu veel nieuwe soorten hebben.” Samen met Bas van Keulen ontwikkelde Kitty ook de Amarine, een kruising tussen Amaryllis en Nerine.

 

In het zonlicht

De kwekers houden zich al tientallen jaren bezig met de teelt van Nerine. Het blijft – ook voor hen – een prachtige bloem waar je naar blijft kijken. Harry: “Door de vorm is het een aparte verschijning. Er zijn ook veel mooie kleuren bijgekomen. Vroeger was Nerine er alleen in roze, nu hebben we alle tinten tussen wit en rood. Als er zonlicht op de bloemblaadjes valt, is het alsof er goudglinstertjes op liggen. Dat is toch prachtig!”

 

Tips & inspiratie

  • Nerine doet het goed in plukboeketten. De bloem springt er echt uit.
  • Nerine is een sterke bloem. Als een gemengd boeket niet zo mooi meer is, kun je de Nerine nog in een apart vaasje zetten.
  • Nerines met kromme stelen (en lengteverschillen) zijn prachtig in artistiek bloemwerk.

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief