Dahlia: diva onder de zomerbloemen

Van zachtroze tot diep donkerrood, van citroengeel tot knaloranje… Dahlia’s zijn er in de meest uiteenlopende kleuren. De vormentaal is al net zo gevarieerd. Van bescheiden pompons tot extravagante blikvangers. In essentie doen alle Dahlia’s nog steeds denken aan idyllische boerderijtuinen, waar je op een mooie zomeravond doorheen kunt lopen om je eigen boeket te plukken.

Andreas Dahl

Dahlia behoort tot de composietenfamilie (Compositae). Het is een knolgewas, dat oorspronkelijk uit Mexico komt. Ruim tweehonderd jaar geleden werd de Dahlia in West-Europa geïntroduceerd. De plant is vernoemd naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl (leerling van Linnaeus). Sinds 1810 wordt de Dahlia in Nederland geteeld. Door veredeling is de houdbaarheid de laatste tijd sterk verbeterd. Ook in tuinen – en niet alleen in boerderijtuinen! – zie je de Dahlia steeds vaker opduiken. Vooral de donkerbladige Dahlia’s zijn hot als tuinplant.

De klassieker onder de zomerbloemen laat zich goed combineren met andere (na)zomerbloemen in een eigentijds veldboeket. Dahlia’s kun je ook heel goed – als waterlelies – laten drijven in een schaal met water. Heel bijzondere exemplaren, bijvoorbeeld met vlekjes of strepen, komen prachtig tot hun recht als enkele bloemen in aparte vaasjes.

Verzorgingstips Dahlia

Dahlia’s zijn vanaf half mei tot en met oktober volop verkrijgbaar. Deze kleurrijke zomerbloemen laten zich goed combineren met andere (na)zomerbloemen, maar een boeket met enkel Dahlia’s in verschillende kleurnuances is ook een feest om naar te kijken. Extravagante Dahlia’s komen prachtig tot hun recht als je ze in losse vaasjes presenteert. Koop Dahlia’s altijd voldoende rijp in voor een goede houdbaarheid op de vaas. Verwijder de onderste bladeren, zodat er geen blad in het water hangt. Snij een stukje van de stelen af en zet de bloemen in schoon water met snijbloemenvoedsel.

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief