Brassica: herfstjuweeltje

Roze, rood en paars… Met zijn warme kleuren doet de Brassica het goed in herfstboeketten met een landelijk tintje. Laat de herfst maar komen!

KLEUR BEKENNEN

Brassica is een typisch herfstproduct. In de zomer zijn de bladeren van de plant nog groen en onopvallend. Zodra het najaar in de lucht hangt, bekent de Brassica kleur. Het begint voorzichtig met een blos in het hartje, maar de kleur verspreidt zich al snel over het hele kooltje. Naast roze, rode en paarse Brassica’s, zijn er ook witte.

 

FAMILIE KOOL

Brassica is Latijn voor kool. De sierkool is eigenlijk ook geen bloem maar een decoratieve groente; de sierwaarde zit hem in het rozetachtige kooltje. En dat kooltje wordt geoogst voordat de plant in bloei schiet. De sierkool behoort tot de kruisbloemenfamilie (Cruciferae), waaronder ook alle bekende koolsoorten vallen, zoals rode kool, boerenkool, spruitjes en broccoli. In het wild groeit de Brassica op rotskusten aan de Atlantische kust en in het Middellandse Zeegebied. Het is dan ook een sterke plant die onder zware omstandigheden kan groeien.

 

KRACHTPATSER

Ook als snijbloem is Brassica een echte krachtpatser. Kou is bijvoorbeeld geen enkel probleem. Brassica kan daardoor ook worden gebruikt in boeketten en versieringen die buiten komen te staan. Zet ze echter niet in de volle zon. Blad verwijderen is niet nodig; bij de kweker is de sierkool tot ongeveer 20 cm onder de kop ontbladerd. De stelen kunnen wel ingedroogd zijn. Snij daarom een flink stuk van de stelen af.

 

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief