Bouvardia: sterke bloemen, frisse kleuren

Van houtig naar bloemig

Een kas met Bouvardia’s zit vol leven. Vlak na het snoeien van de struikjes zie je vooral houtige steeltjes, maar binnen mum van tijd groeien er nieuwe frisgroene bladeren aan. Zo’n twaalf weken na de snoei verschijnen er bloemtrosjes die hun kleur snel prijsgeven. Van zuiver wit tot zuurstokroze. Na het oogsten van de bloemen worden de struikjes weer gesnoeid en tonen ze opnieuw hun groeikracht.

Frisgroen

“Het gewas pompt zich ’s nachts vol met water en oogt ’s morgens vroeg mooi fris en stevig. Ik vind dat altijd een prachtig gezicht”, vertelt Bouvardiakweker Jaap Vreeken, die dagelijks door de kas loopt om te kijken hoe de planten erbij staan. “Als ik ’s ochtends dan door het gewas loop en het groeit goed, kan ik daar echt van genieten”.

Hart-tak-teelt

Bouvardiakweker Lies van Wijk pakt de teelt net even anders aan. Hij heeft zich gespecialiseerd in de ‘hart-tak-teeltwijze’ van Bouvardia. “Van elke geplante stek oogsten wij – na tien weken – één lange tak Bouvardia; de meeste zijn 70 cm. Als een vak helemaal leeg gesneden is, planten we weer nieuwe stekken.” Kwekerij Chrywijk is het enige bedrijf in Nederland dat Bouvardia’s op deze manier teelt. “Door de ‘hart-tak-teeltwijze’ kunnen wij het hele jaar door Bouvardia’s telen; wij oogsten 52 weken per jaar, zes dagen per week.”

Lekker lang houdbaar

“Als ik in de kas loop en het gewas staat goed te groeien, dan kan ik daar erg van genieten”, vertelt Lies van Wijk. “Ik vind het ook altijd heel leuk als ik onze Bouvardia’s bij de bloemist zie staan. Ik maak dan meestal wel even een praatje over de kwaliteit. Negatieve ervaringen met de houdbaarheid zijn gelukkig verleden tijd. De rassen van nu zijn 10 tot 14 dagen houdbaar. Bloemisten die ze in huis hebben, bevestigen ook altijd dat het heel sterke bloemen zijn.”

Weetje

Drinken is voor de Bouvardia een eerste levensbehoefte. Zowel in de kas als in de vaas hebben ze veel water nodig (om het waterpeil in de gaten te houden is een glazen vaas handig).

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief