Blauwe magie!

Distels (Eryngium) zijn stoer en robuust. De stekels dragen bij aan hun krachtige uitstraling. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het bijzondere, bijna magische kleurenpalet!

Distels heb je in veel soorten, maten en kleuren: van zilvergroen tot vele tinten blauw en paars. Opvallend is de vaak metallic-achtige glans. Bekende soorten zijn Eryngium alpinum (grote blauwe bloemen) en Eryngium planum (vertakte stelen met veel kleine bloemen). Naast deze Europese types heb je ook distels met Zuid-Amerikaanse roots, zoals Eryngium pandanifolium. Deze reuzedistel heeft Agave-achtig blad en zeer hoog opgaande vertakte stelen met roodpaarse bloemen.

Weetjes

– De vers afgesneden stelen van Eryngium verspreiden een kruidige geur met een vleugje zoet erin.

– Als distels wat langer op het veld blijven staan, dan kleuren ook de stelen en bladnerven intens blauw of paars. Ze zijn dan wel harder en steken meer, maar mooi!

– Eryngium is familie van wortel, selderij en nog veel meer groenten en kruiden. Ze behoren alle tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae).

Verkrijgbaarheid & verzorging

De meeste distels bloeien hartje zomer. Uitzondering is Eryngium pandanifolium die tot ver in de herfst bloeit. Door import zijn distels jaarrond verkrijgbaar. Voor een boeket met distels gelden de gebruikelijke verzorgingstips: snij een stukje van de stelen, verwijder de onderste bladeren en zet het boeket in schoon water met snijbloemenvoedsel (om te voorkomen dat de bladeren geel worden). Distels zijn sterke bloemen; je hebt er lang plezier van.

Tip!

Eryngium kun je ook heel goed drogen.

 

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief