Blauw Druifje: van spruit tot bloem

“In onze kas staan de Blauwe Druifjes in opeenvolgende teeltstadia achter elkaar. Dat vind ik altijd mooi om te zien”, vertelt Bart Pletting. “Als ik ’s ochtends de Blauwe Druifjes water geef én de zon schijnt, dan is het helemaal een supergaaf gezicht.”

Bart is in 2015 toegetreden tot het familiebedrijf Fa. Gebr. Pletting, waarin ook zijn vader Jan en zijn oom Ronald actief zijn. De mannen hebben zich gespecialiseerd in bijzondere bol- en bloemgewassen, waaronder het Blauwe Druifje (feb) als snijbloem – in vele tinten blauw. “We kweken zelf – buiten op het land – de bollen”, vertelt Bart. “Een deel van de bollen gebruiken we voor het broeien van Blauwe Druifjes. Deze bollen krijgen in het najaar een koudehandeling (winter!). Vervolgens planten we ze in bakken, die we in de koelcel zetten, zodat de bollen wortels en gele of oranje spruiten maken; de kleur is afhankelijk van de soort.”

Verhuizen

Elke dag verhuist Bart een aantal bakken van de koelcel naar de kas, waar het licht en warm is. Na ongeveer twee weken zijn de bloemen rijp en verhuizen de bakken weer naar de schuur. “Vanaf begin januari tot half april werken we vooral in de schuur, waar we de Blauwe Druifjes plukken en bossen. Vanaf half april zijn we weer buiten aan het werk. Daar kweken we Korenbloem, Pioen, Allium, Eremurus, Monnikskap en Monbretia. Dat zijn ook kleinschalige, ambachtelijke teelten, die allemaal een andere aanpak vragen. Dat maakt ons werk heel afwisselend.”

Alle Blauwe Druifjes in een bak zijn tegelijk rijp. Ze worden in de schuur geplukt, geschikt (bloemen op dezelfde hoogte) en gebost.

Elke dag wordt er een rij bakken met Muscari in de kas bij gezet. Daardoor zie je in de kas de verschillende groeistadia achter elkaar. De rekjes boven op de bakken houden de bloemen in het gareel tijdens het vervoer naar de schuur, waar ze met de hand worden geplukt en gebost.

“In de kas staan de Blauwe Druifjes in opeenvolgende teeltstadia achter elkaar. Dat vind ik altijd weer mooi om te zien”, vertelt Bart Pletting, die samen met zijn vader en oom een kwekerij in bijzondere bol- en bloemgewassen runt.

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief