Aster: een stralende ster

Met zijn stervormige bloemetjes is de Aster een vrolijke verschijning. De fijne bloemetjes zijn prachtig in veldachtige boeketten. Een zonnig geel hartje met een krans van witte, roze of paarse bloemblaadjes eromheen. De Aster is een bloem zoals kinderen ’m tekenen. De vrolijke bloemetjes verschijnen in grote aantallen aan vertakte stengels. Ze zijn mooi in veldachtige boeketten, maar daar hoeft het niet bij te blijven. Schik bijvoorbeeld ook eens een paar bossen Asters in een emaille kan of zinken emmer. Heel landelijk! Voor bruidsboeketten en corsages zijn Asters minder geschikt, omdat ze veel water nodig hebben.

Aster!

De Aster behoort tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Aster is Grieks voor ster en verwijst naar de stervormige bloemhoofdjes. Het kan zomaar gebeuren dat je het ergens hoort roepen, want Aster is ook een meisjesnaam. Er zijn veel verschillende soorten Asters, die hun oorsprong hebben in Amerika, Azië en Europa.

De meeste soorten die als snijbloem worden gekweekt, zijn blauwpaars (van fris lila tot diep donkerpaars) en sprankelend wit, maar er zijn ook prachtige roze Asters. De Aster staat symbool voor liefde en herfstvreugde. Combineer je die twee, dan is een boeket met Asters een mooie manier om uitdrukking te geven aan liefde en geluk op latere leeftijd.

Stevige drinker

Veel mensen associëren de Aster met de nazomer, omdat de plant dan in veel tuinen bloeit. De snijbloem is echter jaarrond verkrijgbaar.

Kweker Ron van Oosten, Kwekerij Zijdezicht: “Aster is geen typische seizoensbloem; je kunt het boeket elk seizoen heel vrolijk maken met Asters.

Voor de Aster gelden de volgende verzorgingstips: snijd met een scherp mes een stukje van de stelen af, verwijder de onderste blaadjes (zodat er geen blad in het water hangt) en zet de bloemen in een schone vaas met schoon water en eventueel snijbloemenvoedsel.

Snijbloemenvoedsel kan bij Asters gele bladeren veroorzaken. Als de bloemen niet in een boeket worden verwerkt, kan snijbloemenvoedsel beter achterwege blijven. Adviseer klanten om het vaaswater goed in de gaten te houden, want de Aster is een stevige drinker!

Beeldmateriaal afkomstig van kwekerij zijdezicht.

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief