Allium: verrassend & veelzijdig

Even voorstellen: de familie Allium. Deze bolronde sieruien mogen stuk voor stuk gezien worden!

Van piepklein tot megagroot, van zuiverwit tot diep donkerpaars: Alliums zijn er in heel veel verschillende variëteiten. En ze zijn allemaal leuk om mee te werken. De diva onder de Alliums is Allium schubertii. Met haar sprieterige bloem trekt ze alle aandacht naar zich toe. Deze kun je ook mooi drogen: dan zijn het net sterren, leuk voor kerst!

Look

Allium is een bolgewas. De naam Allium gaat terug naar de tijd van de Romeinen. Allium betekent ui of look. De Allium (sierui) is dan ook familie van de huis-tuin-en-keuken-ui, bieslook, knoflook, daslook en prei.

Verkrijgbaarheid & verzorging

Alliums zijn jaarrond verkrijgbaar, maar in de zomer is het aanbod het meest veelzijdig. Als de stelen van de Allium beschadigd worden, verspreiden ze een typische uiengeur. Dat kun je tegengaan door de stelen direct na het aansnijden in koud water te zetten.

“Het is altijd een mooi gezicht: zo’n heel veld vol bloeiende Alliums. Je kunt Allium in verschillende stadia oogsten: van rauw – als de bovenkant net kleur bekent – tot helemaal bloeiend. De rijpere bloemen hebben als voordeel dat ze hun kleur beter vasthouden”, vertelt kweker en veredelaar Ton Langedijk. “Het merendeel van onze Alliums hebben we zelf ‘gewonnen’, zoals dat heet in de bollenwereld. Onder onze eigen soorten zitten echte toppers, zoals ‘Ambassador’. Dat is een sterke Allium met een prachtige dieppaarse kleur.”

Tip! Organiseer een haring-met-uitjes-party

Allium (sierui) is familie van de gewone ui. Dat biedt aanknopingspunten voor een leuke samenwerking met de plaatselijke viswinkel (of een eetcafé of restaurant). Organiseer bijvoorbeeld samen een haring-met-uitjes-party! De viswinkel of horecaondernemer zorgt voor de haring-met-uitjes. Als bloemist laat je zien hoe decoratief én veelzijdig de uienfamilie is.

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief