Agapanthus: zomers wit

Van lichtblauw tot donkerblauw. Agapanthus is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende blauwtinten. En alsof dat nog niet mooi genoeg is: ook in zomers wit.

Honderden soorten

Agapanthus is een overblijvende plant met knolachtige wortelstokken, die meestal tot de bolbloemen wordt gerekend. Tussen de langwerpige bladeren verschijnen in de zomer ranke, lange bloemstelen met een bloemknop. Daaruit komt een bloemscherm te voorschijn. Er zijn honderden soorten Agapanthus. De meeste zijn blauw – van lichtblauw tot diep donkerblauw, maar er ook witte soorten.

Bloem der liefde

De Agapanthus groeit alleen in Zuid-Afrika in het wild. Bij de Xhosa, een volk in Zuid-Afrika, is het gebruikelijk dat bruiden een ketting van gedroogde Agapanthuswortels dragen als symbool van vruchtbaarheid. Wellicht komt daar ook de naam ‘bloem der liefde’ vandaan.

Dat is de letterlijke betekenis van Agapanthus, een samenstelling van het Griekse ‘agape’ (liefde) en ‘anthos’ (bloem); liefdesbloem!

VOC-vaarders hebben de plant in de zeventiende eeuw meegenomen naar Europa. Agapanthus heeft inmiddels een lange traditie als kuip- en tuinplant. Dankzij verdeling zijn er zo’n dertig jaar geleden nieuwe cultivars ontstaan, die zich goed lenen voor de snijbloementeelt.

Bloemknopjes open

Vanaf begin april zijn er volop Nederlandse Agapanthussen verkrijgbaar Let er bij de inkoop op dat de bloemen niet te rauw gesneden zijn. In het ideale geval zijn er al een paar bloemknopjes open. Snijd met een scherp mes een stukje van de stelen af. Zet de bloemen vervolgens in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel.

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief