Agapanthus: ronde vorm & intense kleur

“Als de zon schijnt en er ligt een blauwe gloed over het veld… Dat is echt een kippenvelmoment”, vertelt Bianca van Eijk. Samen met haar broer Danny runt ze Agapanthuskwekerij Eyco in Pijnacker. “Lang duurt zo’n kippenvelmoment niet, want in gedachten ben ik al snel bezig met het organiseren: hoe krijgen we ze er vanaf! Vooral op warme dagen kan het snel gaan.”

Pellen

Agapanthus wordt geoogst net voordat het eerste knopje opengaat. De kleur zit er dan al op. “Even daarvoor hebben we de bloemen al opengepeld. Elke bloem bestaat uit meer bloemknopjes, waar een vliesje omheen zit. Zodra dat vliesje een klein beetje openspringt, pellen wij het eraf. Anders bestaat de kans dat de bloem aan een kant achterblijft qua vorm en kleur. Wij willen een mooie ronde vorm en een intense kleur.”

Veredeling

Naast de teelt van Agapanthus als snijbloem houden Bianca en Danny zich ook bezig met de veredeling. “Mijn vader is met het veredelen van Agapanthus begonnen. Door eigen veredeling hebben we soorten verkregen die lang bloeien: van eind maart tot eind november. Wij hebben nu Agapanthussen in verschillende wit- en blauwtinten. Een roze of rode zou ook mooi zijn, maar zoiets kost heel veel tijd.”

“We laten de planten vier jaar staan. Daarna halen we ze uit de grond om te scheuren (een deel wordt terug geplant). Doordat Agapanthus veel (knolvormige) wortels heeft, is dat een hele klus!”

“In de zomer – als we vol in productie zijn – kijk je hier uit over een zee van bloemen. Daar word je je toch vrolijk van.”

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief