30.000 struiken on the move

Alle ruim 30.000 sneeuwbalstruiken verhuizen jaarlijks van de koude buitenlucht naar de warme kas. En weer terug. “Als de frisgroene bloemknopjes uit de takken spatten, dan is het echt voorjaar in de kas”, vertelt seizoensbloemenkweker Johan Buis.

In potten
Op de kwekerij van Johan staan de sneeuwbalstruiken (Viburnum opulus ‘Roseum’) in grote potten. Deze staan bijna het hele jaar buiten. “Vanaf begin december sjouwen we wekelijks een deel van de 30.000 struiken de kas in. Daarbij maken we ook gebruik van een transportband.”

Zuivere lucht
In de goed geïsoleerde kas wordt de temperatuur twee weken opgestookt tot een aangename 25 graden Celsius, waardoor de struiken in lentestemming komen en gaan uitlopen. “Als de frisgroene bloemknopjes uit de takken spatten, dan is het echt voorjaar in de kas. Later volgen de bladscheuten. Als de planten lekker staan te groeien en volop blad vormen, dan ruik je dat in de kas. Er hangt dan een friskruidige, zuivere lucht.”

Geen jaar hetzelfde
Vier weken nadat de eerste struiken naar binnen zijn gesjouwd, kunnen de eerste bloemen worden geoogst. Het oogsten gaat door tot half april. Alle struiken worden na het oogsten gesnoeid. Vervolgens verhuizen de struiken naar buiten, waar ze weer mooi uitgroeien. “Door te spelen met water en voeding kunnen wij de groei en de vorming van bloemknoppen sturen zonder chemische middelen. De natuur speelt vanzelfsprekend ook een grote rol. Geen jaar is hetzelfde! We hebben afgelopen zomer bijvoorbeeld veel zon gehad en we hebben goed water gegeven. Daardoor kunnen we nu mooie zware takken met veel bloemen oogsten.”

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan de kweker

kwekervraag

Ontvang elke maand seizoens inspiratie in jouw mailbox.

Meld je aan.

Nieuwsbrief